Pàgina inicial‎ > ‎

1r diumenge d'Advent

29 de nov. 2017, 2:50 publicada per Lluís Carbonell

Una Església desperta

Jesús és a Jerusalem, mirant cap al Temple i conversant confidencialment amb quatre deixebles: Pere, Jaume, Joan i Andreu. Els veu preocupats per saber quan arribarà la fi dels temps. A ell, per contra, li preocupa com viuran els seus seguidors quan ja no el tinguen entre ells.

Per això, una vegada més, els descobreix la seua inquietud: «Estigueu alerta, vetlleu». Després, deixant de banda el llenguatge terrorífic dels visionaris apocalíptics, els explica una petita paràbola que ha passat quasi inadvertida entre els cristians.

«Un home que se’n va anar a terres llunyanes i va deixar sa casa». Però, abans d’anar-se’n, «va donar facultats al seus servents i va confiar a cada un la seua tasca». En acomiadar-se només els va recomanar una cosa: «Vetlleu, doncs, perquè no sabeu quan vindrà l’amo de la casa». Que, quan vinga, no us trobe dormint.

El relat suggereix que els seguidors de Jesús formaran una família. L’Església serà «la casa de Jesús» que substituirà «la casa d’Israel». En ella, tots són servidors. No hi ha senyors. Tots viuran esperant l’únic Senyor de la casa: Jesús, el Crist. No ho han d’oblidar mai.

A la casa de Jesús ningú ha de romandre passiu. Ningú s’ha de sentir exclòs, sense cap responsabilitat. Tots som necessaris. Tots tenim alguna missió confiada per ell. Tots estem cridats a contribuir a la gran tasca de viure com Jesús. Ell va viure sempre dedicat a servir el Regne de Déu.

La seua gran preocupació és que la seua Església s’adorma. Per això els insisteix fins a tres vegades: «Vetlleu». No és una recomanació als quatre deixebles que l’estan escoltant, sinó un mandat als creients de tots els temps: «El que us dic a vosaltres, ho dic a tothom: Vetlleu!».

Ha arribat el moment de reaccionar. No podem continuar augmentant encara més la distància entre «els que manen» i «els que obeeixen». És pecat promoure el desafecte, la mútua exclusió o la passivitat.

Jesús ens volia veure a tots desperts, actius, col·laborant amb lucidesa i responsabilitat en el seu projecte del regne de Déu.

Mc 13, 33-37

Vídeo de YouTube

Comments