Pàgina inicial‎ > ‎

2n diumenge d’Advent

6 de des. 2017, 3:42 publicada per webmaster maux   [ actualitzat el 6 de des. 2017, 3:45 ]

Amb Jesús comença una cosa bonaDurant tot aquest nou any litúrgic, els cristians anirem llegint els diumenges l’evangeli de Marc. El seu petit escrit arrenca amb aquest títol: «Començament de la bona notícia de Jesús, el Messies, Fill de Déu». Aquestes paraules ens permeten evocar una mica el que trobarem en el seu relat.

Amb Jesús «comença alguna cosa nova». És el primer que vol deixar clar Marc. Tot l’anterior pertany al passat. Jesús és el començament d’alguna cosa nova i inconfusible. En el relat, Jesús dirà que «el temps s’ha complert». Amb ell arriba la bona notícia de Déu.

Això és el que estan experimentant els primers cristians. Qui es troba vitalment amb Jesús i penetra una mica en el seu misteri sap que amb ell comença una vida nova, una cosa que mai havia experimentat anteriorment.

El que troben en Jesús és una «Bona Notícia». Una cosa nova i bona. La paraula «evangeli» que empra Marc és molt freqüent entre els primers seguidors de Jesús i expressa el que senten en trobar-se amb ell. Una sensació d’alliberament, alegria, seguretat i desaparició de pors. En Jesús es troben amb «la salvació de Déu».

Quan algú descobreix en Jesús el Déu amic de l’ésser humà, el Pare de tots els pobles, el defensor dels últims, l’esperança dels perduts, sap que no trobarà una notícia millor. Quan coneix el projecte de Jesús de treballar per un món més humà, més digne i joiós, sap que no podrà dedicar-se a res més gran.

Aquesta Bona Notícia és Jesús mateix, el protagonista del relat que va escriure Marc. Per això la seua intenció primera no és oferir-nos doctrina sobre Jesús ni aportar-nos informació biogràfica sobre ell, sinó seduir perquè ens obrim a la Bona Notícia que només podrem trobar en ell.

Marc li atribueix a Jesús dos títols: un de típicament jueu; l’altre, més universal. No obstant això, reserva als lectors algunes sorpreses. Jesús és el «Messies» a qui els jueus esperaven com alliberador del seu poble. Però un Messies molt diferent del líder guerrer que molts anhelaven per destruir els romans. En el seu relat, Jesús és descrit com enviat per Déu per humanitzar la vida i canalitzar la història cap a la seua salvació definitiva. És la primera sorpresa.

Jesús és «Fill de Déu», però no dotat del poder i la glòria que alguns hagueren imaginat. Un Fill de Déu profundament humà, tan humà que només Déu pot ser així. Només quan acabe la seua vida de servei a tothom, executat en una creu, un centurió romà confessarà: «Veritablement aquest home era Fill de Déu». És la segona sorpresa.
Comments