Pàgina inicial‎ > ‎

3r diumenge de Pasqua

22 d’abr. 2020, 9:36 publicada per Lluís Carbonell   [ actualitzat el 22 d’abr. 2020, 9:39 ]
Estimades famílies,


En primer lloc, en nom de l'equip de pastoral, volem saludar-vos i animar-vos en aquest temps que ens està tocant viure. Enguany, la celebració de la Pasqua, des de la nostra experiència del confinament, ha estat molt diferent de com l'haguérem pogut imaginar a l'iniciar el temps de la Quaresma, en la celebració del Dimecres de cendra, el passat 26 de febrer. Una Quaresma que ens recorda els quaranta dies de preparació per a la Pasqua. ¿Qui ens havia de dir que aquesta Quaresma es convertiria, en aquest temps de confinament, en el que desitgem que aplegue la Pasqua de l'alliberament per poder tornar a viure la nostra vida habitual?Si bé és cert que aquesta llibertat tan desitjada no ha arribat encara, la Pasqua sí que ho ha fet. Com bé sabeu, a l’escola treballem d'una manera especial els temps litúrgics més importants de l'any, tant a la pregària del matí com també amb l'ambientació de les aules i de les sureres que ens recorden en quin temps litúrgic estem.


Des de l'equip de pastoral, en aquesta Pasqua volíem treballar d'una manera especial els textos dels salms, centrant-nos en els textos que la litúrgia proclama els diumenges. I també amb la pregària de la Salve, recordant-nos que una de les primeres privilegiades en viure aquesta experiència pasqual va ser Maria, la mare del Senyor; i amb el Regina Coeli (cant a la Mare de Déu propi de la Pasqua) per a manifestar el goig de Maria en l'experiència del ressuscitat. Com no podrem fer aquest treball a l'aula, cada setmana publicarem un vídeo semblant al que haguérem utilitzat en la pregària del matí, així com una breu explicació del que ens vol dir aquest salm.


El Llibre dels Salms és un dels llibres de la Bíblia de l’Antic Testament que forma part del conjunt de llibres anomenats sapiencials. Aquest Llibre dels Salms està compost per 150 textos: poemes que estaven preparats per a ser cantants i que volien ser expressió d'allò que el poble d'Israel havia sentit o experimentat. En ells trobem alguns que expressen l'alegria o la tristesa; altres volen expressar l'alabança; altres, pel contrari, el dolor o la impotència davant les injustícies; alguns volen ser tota una pregària; mentre que altres, un clam demanant l'auxili de Déu...


Pasqua - 3r diumenge 2020El Salm que en el diumenge que ve es proclama en la litúrgia és el salm 15. La seua antífona (és a dir, la part que repetim) diu: "Ensenyeu-me, Senyor, el camí que duu a la vida". És un record per a tots nosaltres a buscar en el missatge del Crist ressuscitat, un estil de vida, que ens demana viure i actuar d'una manera concreta amb tots el qui compartim el dia a dia. També en aquest temps de confinament Jesús ens dona lliçons de com viure, ja que eixe camí que duu a la vida no deixa de ser una crida a la solidaritat, i aquesta començant pels de casa: passem més temps junts però també la convivència ens fa tenir més discussions, o menys ganes de fer les coses. Ser capaços de superar aquestes actituds és una manera de millorar la nostra convivència i de fer créixer aquest camí que duu a la vida.


El salm 15 ens recorda com el salmista (el compositor d'aquest text) trobava en Déu el refugi i la resposta als grans interrogants que en aquell moment vivia el poble d'Israel, i com davant un conjunt de deus pagans, que tan atractius es feien en aquell moment per a tants, per a ell no tenien cap atractiu, ni tampoc resposta a les grans preguntes de la seua vida: Senyor, "ningú com vós no em fa feliç". Tot el salm serà una alabança per a proclamar la grandesa i la seguretat que li dóna sentir la proximitat de Déu, i com aquest continua acompanyant i guiant tot el seu poble. Així ho expressa amb expressions com "beneiré al Senyor", també la seua presència constant: "sempre tinc present al Senyor", i a conseqüència d'aquesta, la seguretat: "amb ell a la dreta, mai no caure" o també "no abandonareu la meua vida enmig dels morts, ni deixareu caure a la fossa el qui us estima". També nosaltres podem, enmig d'aquesta situació de pandèmia que estem vivint, sentir aquesta protecció de Déu que no ens abandona i que continua cuidant-nos.


Bona setmana!!

Comments