Pàgina inicial‎ > ‎

3r diumenge de Quaresma

15 de març 2017, 4:18 publicada per Lluís Carbonell

A gust amb Déu

L’escena és captivadora. Cansat de caminar, Jesús s’asseu al costat del pou de Jacob. Aviat arriba una dona a treure’n aigua. Pertany a un poble semipagà, menyspreat pels jueus. Amb tota espontaneïtat, Jesús inicia el diàleg amb ella. No sap mirar ningú amb menyspreu, sinó amb tendresa gran. «Dóna’m aigua».

La dona queda sorpresa. Com s’atreveix a entrar en contacte amb una samaritana? Com es rebaixa a parlar amb una dona desconeguda? Les paraules de Jesús la sorprendran encara més: «Si saberes quin és el do de Déu i qui és el qui et diu: Dóna’m aigua, ets tu qui li n’hauries demanada, i ell t’hauria donat aigua viva».

Són moltes les persones que, al llarg d’aquests anys, s’han anat allunyant de Déu quasi sense advertir el que realment estava passant al seu interior. Avui Déu els resulta un «ésser estrany». Tot el que està relacionat amb ell els sembla buit i sense sentit: un món infantil cada vegada més llunyà.

Ho podem entendre. Sabem el que poden sentir. Tots ens hem anat allunyant, a poc a poc, d’aquell «Déu de la nostra infantesa» que despertava dins nostre pors, neguit i malestar. Però Jesús ens ha mostrat un Déu que és un Misteri de bondat: una presència amistosa i acollidora en qui podem confiar sempre.

Resulta difícil sostenir la fe enmig d’una crisi religiosa que ens sacseja a tots. Potser caldrà descobrir que només Jesús ens pot portar a viure la fe en Déu de manera senzilla, des del fons del nostre ésser. Si escolte, Déu no calla. Si m’òbric, ell no es tanca. Si em confie, ell m’acull. Si em lliure, ell em sosté. Si m’enfonse, ell m’alça.

L’experiència primera i més important és la de trobar-nos a gust amb Déu perquè el percebem com una «presència salvadora». Quan una persona sap el que és viure a gust amb Déu, perquè, malgrat la nostra mediocritat, els nostres errors i egoismes, ell ens acull tal com som, i ens impulsa a enfrontar-nos a la vida amb pau, difícilment abandonarà la fe. Moltes persones estan avui abandonant Déu abans d’haver-lo conegut. Si conegueren l’experiència de Déu que Jesús ens transmet, el buscarien. Si, acollint en la seua vida Jesús, conegueren el do de Déu, no l’abandonarien. Se sentirien a gust amb ell.

"Dóna'm aigua"

Jn 4,5-42

Vídeo de YouTube


Comments