Pàgina inicial‎ > ‎

7é diumenge de Pasqua

8 de maig 2018, 15:23 publicada per Lluís Carbonell
Nou començament

Els evangelistes descriuen amb diferents llenguatges la missió que Jesús confia als seus seguidors. Segons Mateu han de «fer deixebles» que aprenguen a viure com ell els ha ensenyat. Segons Lluc, han de ser «testimonis» del que han viscut al seu costat. Marc ho resumeix tot dient que han de «proclamar l’Evangeli a tota la creació».

Els que no hem conegut el Jesús històric, com és el cas dels apòstols, potser que quan ens acostem avui a una comunitat cristiana no ens trobem directament amb l’Evangeli. El que percebem potser siga el funcionament d’una religió carregada de massa elements culturals que el temps ha anat afegint i, conseqüentment, amb greus signes de crisi. No podem identificar amb claredat a l’interior d’aquesta religió la Bona Notícia provinent de l’impacte provocat per Jesús fa vint segles.

D’altra banda, molts cristians no coneixem directament l’Evangeli. Tot el que sabem de Jesús i el seu missatge és el que podem reconstruir de manera parcial i fragmentària, recordant el que hem sentit de catequistes i predicadors. Vivim la religió privats del contacte personal amb l’Evangeli.

Com podrem proclamar-lo si no el coneixem? El Concili Vaticà II ha recordat una cosa massa oblidada en aquests moments: «L’Evangeli és, en tots els temps, el principi de tota la vida de l’Església». Ha arribat el moment d’entendre i configurar la comunitat cristiana com un lloc on allò més important és acollir l’Evangeli de Jesús.

Res pot regenerar les nostres comunitats com la força de l’Evangeli. Només l’experiència directa i immediata de l’Evangeli pot revitalitzar l’Església.

Allò primer és creure en la força regeneradora de l’Evangeli. Els relats evangèlics ensenyen a viure la fe no per obligació, sinó per atracció. Fan viure la vida cristiana no com a deure, sinó com irradiació i contagi. Reunits en petits grups, en contacte amb l’Evangeli, anirem recuperant la nostra veritable identitat de seguidors de Jesús.

Hem de tornar a l’Evangeli com a nou començament. Escoltar junts l’Evangeli de Jesús no serà una activitat més entre d’altres, sinó la matriu des de la qual començarà la regeneració de la fe cristiana a les petites comunitats disperses enmig d’una societat secularitzada.

Té raó el papa Francesc quan ens diu que el principi i motor de la renovació de l’Església en aquests temps hem de trobar-lo en «tornar a la font i recuperar la frescor original de l’Evangeli».

Vídeo de YouTube


Comments