Pàgina inicial‎ > ‎

Dimecres de cendra

26 de febr. 2017, 8:32 publicada per Lluís Carbonell


Déu meu, creeu en mi un cor ben pur,

feu renéixer en mi un esperit ferm.

No em llanceu de la vostra presència,

ni em prengueu el vostre esperit sant.

Salm 50


En la vida ordinària tenim expressions com: “va quedar tot reduït a cendres”, “se'm va fer cendres”, “se'm va fer miquetes”, “no queda més que un munt de cendres”... Aquestes expressions indiquen destrucció d'alguna cosa. Les cendres que ací tenim són la “destrucció o combustió dels rams de Diumenge de Rams”.

En context religiós, tirar-se cendra, revestir-se de cendra, és un gest penitencial que indica voluntat de canvi, de “reduir a cendres alguna cosa de nosaltres mateixos” per l'exercici de les pràctiques quaresmals. La cendra en el Dimecres de cendra s'imposa als fidels com a resposta a la Paraula de Déu que ens invita a la conversió, com a inici i porta del dejuni quaresmal i de la preparació a la Pasqua. La Quaresma comença amb cendra i acaba amb el foc, l'aigua i la llum de la Vigília Pasqual. Alguna cosa ha de cremar-se i destruir-se en nosaltres -l'home vell- per donar lloc a la novetat de la vida pasqual de Crist. La cendra “no són pols màgiques” per a una acció d’encantament. No és estrany que hi haja qui ho puga interpretar en aquest sentit. La conversió del cor es realitza per l'acció de Déu, per la seua invitació a canviar i a deixar que Ell ocupe més lloc en la vida del creient.

Vídeo de YouTube


Si voleu aprofundir més, us proposem la lectura del missatge del Papa Francesc per a la Quaresma.

Dimecres a les 17.30 h hi haurà la celebració de la imposició de la cendra al temple parroquial per a totes i tots els qui ho desitgeu.

Comments