Pàgina inicial‎ > ‎

Mans Unides 2019: la igualtat i la dignitat de les persones

4 de febr. 2019, 10:06 publicada per Lluís Carbonell

Un any més volem presentar-vos la campanya de Mans Unides, que té el seu moment més intens en aquest mes de febrer.

Aquest any, Mans Unides compleix el seu 60 aniversari; és a dir, 60 anys treballant i promovent projectes en favor de les persones necessitades, lluitant contra la fam i la pobresa en distints països d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina; uns projectes que desitgen fer present que en la nostra societat és possible un món més just i fratern, un món que promou uns valors més ètics, i que desitja que tots i totes puguen tenir una vida digna, i les mínimes condicions necessàries per a poder viure-la.

"Creiem en la igualtat i en la dignitat de les persones"

Amb aquest lema de fons, Mans unides desitja iniciar un trienni (2019-2021) amb el que pretén treballar en cadascuna de les seues campanyes algun factor dels drets humans, i com aquests són vertaderament necessaris per a poder eradicar d'una manera definitiva la pobresa al nostre planeta. Així ens ho presenten a l'inici de la campanya:

«Treballar pels drets humans, reconeixent que tots estan vinculats entre si i són interdependents, és el millor camí per a aconseguir la dignitat de la persona. Per això, les accions amb les quals tractem de transformar situacions injustes les hem de plantejar des d'un enfocament de drets». 

Com diu el papa Francesc en el seu missatge a la FAO en la Jornada Mundial de l'Alimentació de 2018, “el futur no habita en els núvols, sinó que es construeix en suscitar i acompanyar processos de major humanització. Podem somiar un futur sense fam, però això només és legítim si ens obstinem en processos tangibles, relacions vitals, plans operatius i compromisos reals.”

"La dona del segle XXI, ni independent, ni segura, ni amb veu"


Aquest primer any, la campanya pretén fer crear consciència del gran paper de la dona, i que és un dret pel que cal lluitar. Un dret que aparentment està superat en el nostre primer món, però pel que encara cal lluitar, i molt, en els països del tercer món. Així ens ho recorda el cartell de la campanya en el seu subtítol: «una de cada tres dones d'avui no és com te l'imagines». O siga, que almenys un terç de les dones dels països del tercer món no té ni els drets ni les oportunitats que nosaltres puguem pensar: dret a una educació digna, dret a una sanitat amb almenys els mínims recursos, dret a un treball, o dret al ser respectada i no maltractada... En la campanya ens ho recorden amb aquestes paraules: «les xifres ens demostren que la pobresa, la desigualtat i l'exclusió es dibuixen sobretot amb rostre de dona i de xiqueta. Per això, ens sembla imprescindible continuar lluitant per a aconseguir la igualtat entre homes i dones en tots els àmbits: educació, atenció mèdica, treball decent, reconeixement social o la representació en les decisions polítiques i econòmiques. En la mesura en què s'apodere a les dones, de manera que prenguen les regnes de les seues vides, estarem promovent un desenvolupament humà integral sostenible».

Vídeo de YouTube


El projecte que les parròquies d'Algemesí assumim enguany va destinat a la República Dominicana, i està destinat a la promoció de l'agricultura agroecològica en distintes comunitats d'un mateix districte, amb un cost total de 78.004 €. El projecte es realitzarà en el municipi de la Descubierta, en la Hoya del Lago Enriquillo, que és part de la província Independència. Es farà en 5 comunitats: 2 dominicanes i 3 a la frontera d'Haití. Aquestes comunitats tenen molta de desocupació i contractació il·legal. Són les províncies amb pitjors indicadors de salut, educació i infraestructures. L'economia de la regió Enriquillo es basa en la producció de canya de sucre, plàtans, café i fesols, tot de baixa productivitat, combinades amb el turisme, que està poc desenvolupat.

Aquest projecte és continuació d'un anterior, i pretén la recuperació de boscos i sòls. Al mateix temps, tracta de donar a la societat igualtat d'oportunitats i acabar amb la pobresa, introduint pràctiques d'agricultura ecològica i recuperació de la productivitat de les seues terres:

  • Posar en producció 57 fanecades de terreny amb cultius diversificats i 21 amb café resistent.
  • Produir 5.512 quilos d'abonament orgànic i 2.640 litres de fertilitzants amb la instal·lació de 53 llocs d'abonament, on es depositaran residus vegetals i animals.
  • Plantar 1.800 arbres fruiters en les 3 comunitats d'Haití.
  • Construir un aqüeducte rural en Sabana Real.
  • Realitzar 10 tallers de formació en les 5 comunitats sobre agroecologia, drets humans, equitat de gènere i manipulació d'aliments i els materials necessaris.
  • Constituir l'equip.
  • Fer un intercanvi amb altres grups sobre pràctiques agroecològiques, i 5 reunions i visites de coordinació interinstitucional.

Us convidem a ser generosos amb aquells que menys tenen, aportant el nostre granet d’arena al projecte. Convideu als vostres fills a ser solidaris fent alguna aportació en la vidriola que anirà passant per les aules, amb motiu de la campanya, fins al dimecres dia 13 de febrer. També podreu fer els donatius a secretaria del centre durant tota aquesta setmana, o en les col·lectes de les parròquies el cap de setmana del 9 i 10 de febrer. 

Vos agraïm ja anticipadament la vostra col·laboració, tant en aquesta causa com en tantes altres en les que la solidaritat es fa realitat. 

L'Equip Directiu

Comments