Pàgina inicial‎ > ‎

Mans Unides 2020: qui pateix el maltractament al planeta?

3 de febr. 2020, 2:44 publicada per Lluís Carbonell

Un any més volem presentar-vos la campanya de Mans Unides, que té el seu és moment més intents aquest mes de febrer.

Amb el títol "Qui més pateix el maltractament al planeta no ets tu", Mans Unides inicia una nova campanya que forma part del Trienni dels Drets Humans (2019-2021), centrats en la persona. Però aquest any treballant des de la perspectiva de la cura de la casa comuna, ja que segons cuidem i tractem aquesta casa comuna que és el nostre planeta, també cuidarem i treballarem per un desenvolupament més digne de totes aquelles persones més desfavorides, que sobreviuen directament del treball i els fruits d’aquesta casa comuna. 

El Papa Francesc ja ens ho ha recordat en la Encíclica “Laudato si”, que el model de vida dominant, el nostre consumisme, les estructures de poder i la cultura del malbaratament, provoquen el deteriorament mediambiental i les crisis humana i social que l’acompanyen i reforcen.

La pèrdua de biodiversitat, la contaminació o la sobreexplotació dels recursos naturals destrueixen la creació i provoquen pobresa, malalties, fam i set que pateixen, sobretot, les comunitats més vulnerables.


“El nostre model de desenvolupament és insostenible,
crea desigualtat i pobresa”


El nostre model de desenvolupament s’estén a nivell global i descansa sobre un sistema de producció i un estil de vida i consum que deixa empremtes en dues dimensions importants:

  • La social, ja que malgrat que el sistema és capaç de generar un gran creixement econòmic, aquest es tradueix en l’enriquiment d’uns quants i l’empobriment de molts.

  • L’ambiental, que significa un deteriorament important del medi ambient.

Totes dues dimensions ens afecten a tots, però fonamentalment als més empobrits, als exclosos dels avantatges econòmics del sistema i als que més pateixen les conseqüències del deteriorament mediambiental, aquells els drets dels quals són violats amb major assiduïtat.

Per tot això, des de la campanya d’aquest any de Mans Unides es pretén denunciar que el nostre model de desenvolupament és insostenible, crea desigualtat i pobresa. I al mateix temps volem manifestar que una de les possibilitats de lluitar contra aquesta realitat  passa, precisament, per promoure una cultura ecològica: ser inquilins i cuidadors en lloc d’amos i dominadors del món; lluitar per la vida digna de totes les persones; considerar les conseqüències mediambientals de les nostres iniciatives; gestionar de manera integral els recursos naturals; comprometre's amb els petits agricultors i l’agroecologia i donar suport als immigrants que s’han vist obligats a deixar les seves llars per causes mediambientals.

Mireu, si teniu uns minuts, el vídeo de la campanya perquè també pugueu tenir més informació:

Vídeo de YouTube


El projecte que les parròquies d'Algemesí assumeixen enguany...

va destinat a Equador, i té per objectiu la millora de la producció agrícola mitjançant l'accés a l'aigua potable i al reg, amb un cost total de 133.696 €.

Els beneficiaris directes per a l'accés a l'aigua i la seua comercialització són 1.063 llauradors agrupats en organitzacions de base que pertanyen a 32 comunitats d'11 parròquies i 3 cantons de la província de Loja. Totes les comunitats estan per davall dels índexs de pobresa (menys de 2,5 dòlars per persona i dia) i un 40%, per davall dels de pobresa extrema (menys de 1,40 dòlars per persona i dia). Les necessitats bàsiques insatisfetes són del 84,9%, i en una de les parròquies (Vicentino), del 91,70%.

Es pretén impulsar processos i mecanismes de gestió de l'aigua per a consum humà i reg, que afavorisquen la seguretat alimentària mitjançant la implantació de dos sistemes de reg comunitari, 100 sistemes de reg parcel·lari i tres d'aigua per a consum humà. També s'impulsarà un model productiu, Sistema Integral de Producció Agropecuària Sostenible (SIPAS), per a 100 horts hortícoles, producció pecuària d'animals menors i comercialització solidària de les famílies participants.

Amb aquest projecte es pretenen portar endavant les següents activitats: 

  • Elaboració de 2 dissenys de reg comunitari i 100 sistemes de reg parcel·lari.

  • Realització de tràmits per a l'autorització, ús i aprofitament de l'aigua en SENAGUA.

  • Capacitació a 30 usuaris mitjançant tres tallers, en el maneig i manteniment del sistema de reg.

  • Millorar els sistemes d'aigua entubada per a dotar d'aigua segura a les tres comunitats.

  • Formació a 100 productors/es en 6 tallers.

  • Implementació de 100 horts hortícola-medicinals, agroforestals, cultius de cicle curt i infraestructura pecuària.

  • Foment de comercialització associativa a través de 6 tallers per a la capacitació de dirigents i administradors de les 10 organitzacions de base. 

Us convidem a ser generosos amb aquells que menys tenen, aportant el vostre granet d’arena al projecte. Convideu els vostres fills i filles a ser solidaris fent alguna aportació en la vidriola que estarà a les aules, amb motiu de la campanya, fins al dimarts dia 11 de febrer. També podreu fer els donatius a secretaria del centre durant tota aquesta setmana, o en les col·lectes de les parròquies el cap de setmana del 8 i 9 de febrer. 

Vos agraïm ja anticipadament la vostra col·laboració, tant en aquesta causa com en tantes altres en les que la solidaritat es fa realitat. 

L'Equip Directiu


Comments