Pàgina inicial‎ > ‎

Què celebrem aquest diumenge?

30 d’oct. 2020, 9:34 publicada per Lluís Carbonell
L'1 de novembre nosaltres celebrem Tots Sants, però…

Qui són tots els sants?
La resposta és molt senzilla: els qui han optat per seguir el camí de qui és sant en majúscules: Jesús, el Crist.

I què significa ser sant?
Viure la vida a l’estil dels ensenyaments de Jesús: estimant la vida pròpia i dels altres, tenint molta cura del medi ambient, utilitzant de manera sostenible els recursos que tenim a la nostra disposició, lluitant per la pau i la justícia, posant-nos sempre de la part dels més febles i necessitats, eradicant la fam i la pobresa en el món, vetlant per la bona convivència de tots, respectant i valorant les opinions i expressions pròpies de cada identitat personal i col·lectiva, treballant per una economia del bé comú que no cree tantes fractures socials, sent sincers i honestos amb nosaltres mateixos i els altres, i un llarg etc. Perquè…
...tenia fam, i em donàreu menjar; tenia set, i em donàreu beure; era foraster, i em vau acollir; anava despullat, i em vau vestir; estava malalt, i em vau visitar; era a la presó, i vinguéreu a veure'm (Mt 25,35-36).
...les obres del seu braç són potents: dispersa els homes de cor altiu, derroca els poderosos del soli i exalta els humils; omple de béns els pobres, i els rics se'n tornen sense res (Lc 1,51-53).
...el Senyor-Déu va prendre l'home i el va posar al jardí de l'Edèn perquè el conreara i el guardara (Gn 2,15).

Quan iniciem aquest camí? 
Amb el baptisme els cristians som cridats a recórrer aquest camí que anomenem de santedat, juntament amb la comunitat de seguidors de Jesús.

Però no és una opció una miqueta atrevida i complicada? 
Sí, efectivament, és tot un projecte de vida, amb llums i ombres, amb èxits i fracassos. Però allò important és fer el recorregut de la mà del Senyor que ens aguanta i ens dóna suport en els moments més difícils. 

I què pinten els difunts en aquesta festa? 
No és una festa de morts. És la festa dels vius que fan aquest camí, que són sants perquè s’assemblen a Ell, el sant per excel·lència. I també, de tots aquells que ja han acabat aquest recorregut i s’han trobat amb el Senyor cara a cara. Aquests són els qui vénen de la gran tribulació. Han rentat els seus vestits amb la sang de l'Anyell i els han quedat blancs (Ap 7,14).

Nosaltres som els hereus dels nostres familiars i amics difunts que ens han precedit, i per això, orgullosos d’ells i emocionats pel seu record, els hi fem un homenatge cada any. I ho celebrem amb la pregària, la visita el cementeri i moltes tradicions festives i culinàries.

I què té a veure Halloween amb tot açò? 
Res de res, és un intrús en la nostra cultura. Utilitza el tema de la mort per banalitzar aquest misteri, fent-lo servir com a tema de diversió i festa.
Comments